Thursday, January 26, 2006

Nieuw gevaar?


Tja, dan denk je alles gehad te hebben.
Sneeuwval in december en januari.
Extreme temperaturen (tot -25) afgelopen week.

En dan komen ze je nu opeens bang maken met de gevaren van een snel opkomende dooi!
Eind jaren 90 is Wrocław al een keer overstroomd geweest door een snel opkomende dooi (dezelfde Oder die daarna in Duitsland zoveel problemen veroorzaakte).

En om de angst nog wat groter te maken... ons nieuwe huis schijnt te liggen in het gebied dat de vorige keer is overstroomd (de eigenaar zegt van niet, maar de buren van wel). En ik weet eerlijk gezegd niet wie ik moet geloven. En ook weet ik niet of Polen de afgelopen jaren dingen heeft gedaan om te voorkomen dat er weer zo'n overstroming kan komen.

Tja, laten we met zijn allen maar hopen op een geleidelijke dooi, want dat kan de rivier wel aan. Als het snel gaat dooien dan kun je hier binnenkort wellicht wat mooie foto's zien :-)

Kou in Polen


We dachten mazzel gehad te hebben. In Polen temperaturen schommelend in de nacht rond de -25 en overdag rond de -20 en wij waren lekker aan het verhuizen in het warme Nederland. Maar niks was minder waar!
Toen we terugkwamen uit Nederland dinsdagnacht gingen we natuurlijk na zo'n lange reis eerst naar de wc en omdat ik als eerste ging had ik nergens last van. Maar Jola ging na mij en kon niet meer doorspoelen. Tja... snel de kraan controleren en helaas ook daar kwam geen water uit. Dus snel naar de garage waar de hoofdwaterleiding is en daar aangekomen zag ik een kleine ijsmassa onder de hoofdkraan en was de conclusie snel getrokken... onze waterleiding was bevroren!
Een filter bij de kraan was zelfs kapotgevallen en kapotgevroren dus we hadden een probleem.
Natuurlijk heb je dan een @#$@-gevoel vooral omdat je na een dag verhuizen en een reis van 10 uur toch wel eigenlijk lekker wilt douchen, maar dat zat er dus niet in.
Op woensdag heeft Jola gelijk de loodgieter gebeld en rond 1 uur zou die komen. Fijn een loodgieter, nog maar 3 uur en we hebben weer water. Tot die tijd een grote fles (5 l) water gekocht en we konden koffie zetten voor onze gasten die ons kwamen helpen met uitpakken (Jola's ouders en de chauffeur).
Er moest door de loodgieter heel wat vervangen worden (ook omdat ik de hoofdkraan af had gebroken toen ik deze dicht wilde zetten :-( ). Maar ons probleem was nog niet opgelost. De strenge vorst had de leiding tot ca. 30cm in de grond doen bevriezen en we hadden nog steeds geen water.
De oliekachel erbij gezet en nu maar afwachten of deze in staat is om de grond langzaam te ontdooien.
Aan het eind van de dag was de situatie bij ons als volgt...
Jola en ik stinkend in huis aangezien we al twee dagen niet konden douchen terwijl we wel gereisd hadden en verhuisd hadden. Een enorme vaat van alle koffie die was gedronken tijdens de dag. En een penetrante lucht in de toiletten omdat 5 hard werkende mensen ook wel eens moeten plassen.
's Avonds hebben we nog wat extra flessen water gekocht en rond 11 uur heb ik wat water gekookt voor Jola zodat zij zich eerst kon wassen.
En toen opeens Eureka! Het kraantje in de garage liet weer water door. De rest van het huis nog niet, maar het begin was er!
Met een ingeving ben ik nog wat water gaan koken en heb deze voorzichtig over de leiding in de grond gegoten en opeens een rommelend geluid in de buizen van vastzittend ijs dat als een torpedo wordt gelanceerd en... WE HADDEN WEER WATER!!!!!!!
Wat hebben wij daarna lekker gedouched! Wat voelt dat lekker zeg! En vooral hoe afhankelijk blijk je te zijn van zoiets vanzelfsprekend als water in je huis. Ik zei nog tegen Jola dat ik blij was dat ik niet in Afrika woon, omdat ze daar waterproblemen hebben, maar toen ik het zei bedacht ik me dat ze daar ook niet het probleem van bevriezend leidingen hebben... dus ik twijfel nog :-)

En nu maar de vingers kruizen dat het niet opnieuw kouder wordt en niet opnieuw gaat bevriezen.

Had dit voorkomen kunnen worden? Nou, waarschijnlijk als we niet weg waren gegaan dan was het niet gebeurd. Dan was er regelmatig water door de leidingen gegaan en had het geen kans gekregen om te bevriezen, maar helemaal gerust ben ik daar niet op en als ik vandaag thuis kom is het eerste wat ik probeer onze leidingen.

Verhuizing


De afgelopen week zijn we weer even in Nederland geweest om daar ons huisje leeg te halen. Dit betekende dat we van afgelopen donderdag t/m maandag in de weer zijn geweest met inpakken van spullen in dozen en vooral ook veel weggooien, want iets dat je de afgelopen jaren niet hebt ingezien of bekeken zal je waarschijnlijk de komende jaren ook niet willen zien en waarom zou je het dan mee gaan nemen naar Polen!
Op zondag kwamen mijn ouders om ons te helpen. Ma en Jola hebben samen veel glaswerk veilig verpakt en Pa en ik hebben samen enkele zaken gedemonteerd.
Maandag op het eind van de middag kwam Jola's vader en de chauffeur met de vrachtwagen en na wat gedronken te hebben zijn we vroeg naar bed gegaan om op dinsdag goed uitgerust te kunnen gaan pakken.
Op dinsdag hebben Jola's vader en mijn vader samen met ons en de chauffeur alles in de vrachtwagen gezet (eigenlijk bijna alles) en zijn zij rond 2 uur naar Polen gaan rijden. Wij zijn achtergebleven om de laatste zaken klaar te zetten zodat wanneer Jola's vader en ik dit weekend komen het huis echt leeg is. Net na 4-en zijn wij ook gaan rijden en hebben de vrachtwagen bij Hannover ingehaald. Rond 1 uur waren we in Wrocław en zij waren rond 4 uur in Legnica.
Gisteren (dinsdag) was de vrachtwagen rond 11 uur bij ons en zijn we weer gaan uitladen. Alles is inmiddels in ons huis en nu zal de tijd aanbreken dat elke avond er een meubelstuk in elkaar wordt gezet en een doos wordt uitgepakt en zo zal langzaam ons huisje in Wrocław steeds gezelliger en steeds meer ons huis worden.

groet,
Jan

Wednesday, January 18, 2006

Update vanuit Polen


En weer zijn we een tijdje verder. Het leven in Polen bevalt goed ondanks dat er toch wel wat verschillen zijn. Om er eentje te noemen... winter

Winter in Polen is anders dan in Nederland. Het witte spul dat soms uit de hemel valt verdwijnt niet direct of zelfs niet binnen een dag, maar blijft liggen. Zo zitten we hier dus nu al twee weken in de sneeuw. Sneeuw die een harde ijslaag is geworden doordat iedereen eroverheen blijft lopen. En vandaag was er zelfs een nieuwe laag sneeuw van een extra 10 cm gevallen.
Ook is het hier beduidend kouder dan in Nederland. Ach ja, een landklimaat dus. In Nederland is het nu +5 bij ons is het overdag continu -5 en 's nachts tussen de -10 en -14. Je went er wel snel aan moet ik zeggen.
Ook de wegen zijn anders... de grote wegen waren binnen drie dagen redelijk sneeuwvrij, maar de kleinere weggetjes zijn nog steeds bedekt met een dikke harde sneeuw-/ijslaag. Volgende week ga ik winterbanden halen, want ik krijg aardige handigheid in doorslippen en uitbreken :-)

Met ons huis hier (zie foto) gaat het goed. Bijna dagelijks zijn we na ons werk aan het winkelen en kopen we wat inhoud voor het huis. Zo hebben we inmiddels een grote wandkast in de woonkamer met ruimte voor boeken en opbergruimte voor foto's e.d. Ook hebben we een grenen kommode in de keuken, omdat onze grenen keuken nog wel wat bergruimte kon gebruiken.
En het meest belangrijke is dat we een bed hebben gekocht en we sinds eergisteren in de slaapkamer i.p.v. de woonkamer slapen. Dat is toch wel heel lekker.
Weet trouwens niet hoe het komt, maar het slapen in Polen is fantastisch. Beiden hebben we grote problemen om 's ochtends wakker te worden. Ik denk dat dat te wijten is aan de rolluiken die dicht zijn en dus geen daglicht onze biologische klok wekt.
Jerry (zie een eerdere post) logeert op dit moment bij Jola's ouders, omdat wij morgenochtend vroeg (rond 4 uur) naar Nederland vertrekken om daar in een paar dagen de laatste spullen in te pakken zodat die a.s. dinsdag in een vrachtwagen richting ons nieuwe huis worden getransporteerd. Wordt weer even goed aanpoten voor ons.

En op het werk gaat het ook lekker. Iedereen is lekker aan de slag met opdrachten, de boekhouding is kloppende en wij zijn druk nieuwe mensen aan het recruteren. Begin februari gaan we zelfs naar Warschau naar een feestje van de Nederlandse ambassade om daar andere Nederlandse managers de hand te schudden en op zoek te zijn naar nieuwe opdrachten voor Variomatic Polen in Polen. Kan wel zeggen dat ik daar ook erg naar uitkijk.

Ik post niet vaak op dit weblog, maar heb het nu toch wel goedgemaakt met een redelijk lang verhaal volgens mij :-)

groet,
Jola&Jan

Monday, January 02, 2006

Happy New Year

May all your wishes come true in 2006. For some this will mean good health, for others good fortune, but believe us that we hope that your wishes come true.

For us 2006 will be the year in which we are going to show the whole world that our business in Poland will be a huge success, that with great pleasure we will live in Wrocław, and also some personal wishes that are not meant to be written on this log.

I will try to keep you all updated a bit through www.eyckenstein.com and hope that I will only have to write about good stuff in 2006.

Feedback to Eyckenstein

Click here to send feedback.